Toepassingen Edula® Zalf

Edula® zalf is een vocht vasthoudende, wond-helende en ontstekingsremmende zalf.

Edula® zalf is zeer geschikt om na chirurgische ingrepen, schaafwonden en andere huidbeschadigingen toegepast te worden.

Voor de nog steeds toenemende hoeveelheid mensen die last krijgen van huidklachten – onder meer door uitdroging en overgevoeligheid voor conserveringsmiddelen, wol vetten en andere toegevoegde grondstoffen – kan Edula® zalf de oplossing zijn.

Edula® zalf is dermatologisch getest en hypoallergeen. Uit onderzoek en uitgebreide tests is gebleken dat Edula® zalf lang werkzaam is.

Bij de ontwikkeling van Edula® zalf is vanzelfsprekend géén gebruik gemaakt van dierproeven. Schadelijke kleurstoffen en conserveringsmiddelen zijn bovendien niet aanwezig.

Enkele voorbeelden van klachten waarbij Edula® zalf wordt toegepast zijn:

Bij een droge en geïrriteerde huid

Een droge huid komt veelvuldig voor. Iemand met een droge huid heeft zelf vaak niet door dat hij of zij lijdt aan een droge huid. Met name in de koude wintermaanden dreigt onze huid uit te drogen. Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms zelfs een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.

In een normale situatie bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid met de omgeving. De huid barrière bestaat voornamelijk uit vetten, indien deze minder wordt dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een droge huid.

De belangrijkste oorzaken van uitdroging van de huid zijn:

1. Het gebruik van stoffen die de huidvetten doen verminderen of verdwijnen zoals water, zeep en andere reinigingsmiddelen.

2. Fysische factoren zoals bijvoorbeeld het winterseizoen.

3. Aangeboren huidziektes, sommige hiervan gaan gepaard met een droge huid.

4. Ouderdom, het is bekend dat de verouderde huid het vermogen verliest om water vast te houden en wat slapper wordt.

Hoe ziet droge huid eruit ?

Afhankelijk van de ernst van de uitdroging en een eventuele bijkomende ontstekingsreactie ziet men vaak enige schilfering en roodheid. Soms is de huid zo uitgedroogd dat men barstjes ziet, het zogenoemde craquelé aspect. Bovendien kunnen er gemakkelijk pijnlijke kloofjes ontstaan. Bij mensen met een overgevoelige huid ziet men ook wel grote rood-schilferende plekken op de romp en ledematen. Deze aandoening wordt ook in verband gelegd met overmatige gebruik van water en zeep.

Bij eczeem

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode en jeukende uitslag tot gevolg hebben. Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg roodheid, jeuk en zwelling. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes ontstaan. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 3 keer per week onder de douche of in bad. Het liefst zonder zeep. Op het eczeem smeert u elke dag Edula® zalf die de huid verzacht en hydrateert.

Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan door krabben en wrijven. Eczeem komt voor bij alle leeftijden: van baby’s tot oudere mensen.

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak van eczeem is dikwijls niet bekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem, bijvoorbeeld erfelijkheid of aanleg, allergenen, niet-allergene factoren, droge huid of lucht.

Bij eerstegraads verbrandingen

(door de zon, maar ook door de bestraling van radio- of lasertherapie)

Bij een eerstegraads verbranding is de (opper)huid rood/roze gekleurd. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.

Een eerstegraads verbranding ontstaat wanneer je bijvoorbeeld te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. De huid is niet stuk en daarom wordt het geen brandwond genoemd, maar een verbranding. Een eerstegraads verbranding kan erg pijn doen.

Kenmerken van een eerstegraads verbranding:

  • Rood en/of roze
  • Geen blaar of wond, dus de huid is niet stuk
  • Droog
  • Soms wat opgezwollen
  • Prikkelend tot pijnlijk

*een uitzondering op de regel is een brandblaar, dit is een tweedegraads verbranding. Op kleinere brandblaren kan je direct Edula® zalf smeren voor een verkoelende en ontstekingsremmende werking.

Let op! Edula® zalf niet gebruiken bij een recent 2e, 3e of 4e graads brandwond. Dit kan pas nadat de huid gesloten is. Bij bestaande littekens van een brandwond zal Edula® zalf pijn, jeuk en roodheid doen afnemen en het litteken soepeler maken.

Bij schaafwonden

Bij een schaafwond is de huid open geschuurd, bijvoorbeeld bij het vallen op straat.

Kenmerken van een schaafwond:

  • De bovenste laag van de huid is beschadigd.
  • Je ziet rode puntjes bloed op de geschaafde huid.
  • Er kan wat helder gelig vocht uit de wond komen. Dit droogt op tot een gele korst.
  • De wond kan pijn doen (prikken of branden).

Let op! Je mag pas beginnen met smeren met Edula® zalf wanneer de wond gesloten is. Het is eventueel mogelijk om het gesloten gedeelte van de wond alvast in te smeren met Edula® zalf om het herstel van de beschadigde huid te bevorderen.

Bij insectenbeten

Insectenbeten zijn te verdelen in giftige beten en niet giftige beten. De bekende wespen- en bijensteek is het gevolg van een verdediging reactie van de wesp of een bij. Tijdens deze reactie steekt de wesp of een bij haar gif in de huid van het slachtoffer. Niet giftige insecten steken de huid uitsluitend om er bloed uit te zuigen en zich zelf hiermee te voeden, zoals bij een muggenbeet.

Kunnen insectenbeten later littekens geven ?

De kans dat u aan insectenbeten littekens overhoudt wordt groter als:

  • de insectenbeten lang genoeg hadden aangehouden waardoor de ontstekingen ernstiger waren
  • de jeuk zo heftig was geweest waardoor u de huid diep heeft opengekrabd
  • de bulten geïnfecteerd zijn geweest met bacteriën

Na chirurgische ingrepen

Chirurgie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandelingen door met name het uitvoeren van operaties. Er zijn veel verschillende chirurgische deelgebieden, technieken, ingrepen en hulpmiddelen. Veel voorkomende chirurgische ingrepen waarbij Edula® zalf wordt gebruikt zijn:

Plastische chirurgie

  • Het specialisme plastische chirurgie is een veelzijdig vakgebied dat bestaat uit de algemene plastische chirurgie, de reconstructieve chirurgie, de handchirurgie en de cosmetische chirurgie.
  • Algemene plastische chirurgie: Algemene plastische chirurgie houdt zich bezig met o.a. borstverkleiningen, buikwandcorrecties, littekencorrecties of verwijdering van huidtumoren in het gelaat.
  • Reconstructieve chirurgie: Reconstructieve chirurgie houdt zich bezig met het herstellen van defecten of verminkingen die zijn ontstaan door een ongeluk of het wegnemen van gezwellen (bijvoorbeeld borstreconstructie na een borstamputatie).
  • Handchirurgie: Handchirurgie houdt zich bezig met de behandeling van handletsels en aandoeningen als de ziekte van Dupuytren, reuma, het carpale tunnel syndroom of triggervingers.
  • Cosmetische chirurgie: Cosmetische chirurgie houdt zich bezig met correctie van bepaalde uiterlijke kenmerken zoals ooglidcorrecties, flaporen, borstvergroting, wenkbrauwlift, neuscorrecties, facelift en rimpelbehandeling.

Dermato-Chirurgie

  • Dermato-chirurgie is de chirurgische behandeling van huidafwijkingen. Er zijn vele chirurgische technieken, zowel kleine als grote, voor het verwijderen van goedaardige en kwaadaardige huidafwijkingen.
  • Excisie: De huidafwijking wordt rondom weggesneden en daarna gehecht.
  • Afschrapen: Met een curette, een soort scherpe lepel, kan de dermatoloog een oppervlakkige huidafwijking afschrapen. Voordeel is dat bij deze methode in principe geen litteken ontstaat.
  • Bevriezen: Door vloeibare stikstof op de huid te spuiten bevriest de huidaandoening. Dit heet ook wel cryotherapie of cryochirurgie. Daardoor ontstaat er een blaar en een oppervlakkig wondje die vanzelf binnen ongeveer 2 weken geneest. De huidafwijking valt er vanzelf af.
  • Wegbranden: Met een elektrische stroom wordt de huid verhit, waardoor het te behandelen huidgedeelte wordt weg geschroeid. Er kan bijvoorbeeld een naald, lus of bolelektrode gehanteerd worden. Een belangrijk effect van wegbranden is dat eventueel bloeden onmiddellijk wordt gestelpt. Er ontstaat een oppervlakkig brandwondje die vanzelf weer geneest.
  • Laseren: Oppervlakkige huidafwijkingen zowel in het gelaat als op het lichaam kunnen verwijderd worden middels een laser.

Cranio-Maxillo Faciale Chirurgie

Bij Cranio-Maxillo Faciale Chirurgie is er een chirurgisch bijzondere aandacht voor reconstructieve chirurgie van het gezicht , gezicht trauma chirurgie , de mondholte , hoofd en nek , mond en kaken, alsmede gezicht cosmetische chirurgie.

Na Dermatologie

Dermatologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar, samen ‘huidziekten’ genoemd. Dermatologie richt zich dus maar op één orgaan, maar wel met het grootste orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de huid.

Onze huid speelt een zeer belangrijke rol in ons bestaan. Als bescherming tegen de boze buitenwereld maar niet minder de controle over ons interne milieu. Het hebben van een huidafwijking geeft vaak grote psychische problemen. Rond de miljoen mensen in Nederland hebben last van een chronische huidaandoening.

Na Oogheelkunde

Oogheelkunde is de tak van de geneeskunde waarin men zich bezighoudt met de ziekten van het oog en hun behandeling. Een veelvoorkomende ingreep waarbij Edula® zalf wordt gebruikt is een ooglidcorrectie. Bij een ooglidcorrectie wordt een teveel aan huid van de bovenoogleden en/of onderoogleden verwijderd.

Als anti-aging crème

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Bij de ouder wordende en de droge huid beschermt Edula® zalf de huid tegen uitdroging.

Door het verouderingsproces verliest de huid gaandeweg haar elasticiteit. Edula® zalf bevordert de elasticiteit van de huid en vertraagt het ontstaan van kraaienpootjes en rimpels. De conditie van de huid wordt er aanzienlijk door verbeterd, de zalf werkt verzachtend en stimuleert de doorbloeding van de huid. De huid hervindt haar souplesse en voelt prettiger aan.

Edula® zalf is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

Bij acne

Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes.

Jeugdpuistjes komen het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en worden veroorzaakt door een overmatige productie van talg door de talgklier van het haarzakje. De overmaat aan talg zorgt ervoor dat dode huidcellen, hoorncellen, in het haarzakje blijven hangen, waardoor mee-eters (comedonen) ontstaan. Mee-eters zijn te onderscheiden in gesloten zwarte puntjes, gesloten witte puntjes en kleine witte puntjes.

Bij een koortslip

Een koortslip of herpes labialis is het gevolg van een infectie door het herpes-simplexvirus.

Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk. Door een koortslip kan ook soms herpes genitalis ontstaan, dus het wassen van de handen na aanraking van het zweertje/blaasje is noodzakelijk om besmetting te voorkomen, evenals het vermijden van oraal seksueel contact. Overigens komt een koortslip zeker niet alleen op de lippen voor, dit kan bijvoorbeeld ook op de wangen, oogleden, kin of neus voorkomen.

Na een hyperpigmentatie behandeling

Hyperpigmentatie is een huidaandoening waarbij sprake is van te veel pigment in de menselijke huid. Het belangrijkste pigment in de menselijke huid is melanine; een zogenoemd biologisch pigment.

Bij tepelkloven

Als je borstvoeding geeft kun je kleine wondjes aan je tepels krijgen. Meestal is de oorzaak het niet goed aanleggen en “aanhappen” van de baby. In principe hoort borstvoeding geven geen pijn te doen. Toch kan het in het begin, de eerste dagen na de bevalling, een onaangename uitdaging zijn. Tepelgevoeligheid is niet te vergelijken met tepelkloven. Soms houdt de pijn tijdens de voeding aan, soms ook tussen de voedingen door. Vaak is er dan sprake van tepelkloven. Tepelkloven zijn één van de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes. Veel nieuwe moeders krijgen er vroeg of laat mee te maken. Het zijn pijnlijke scheurtjes of wondjes aan of rond de tepel, die uiteindelijk kunnen gaan bloeden. Het kan zoveel pijn doen dat je onmogelijk ontspannen kunt voeden, waardoor je tegen de volgende voeding gaat opzien.

Let op! Bij tepelkloven de tepel na de voeding insmeren en voor de volgende voeding de tepel schoonwassen. Gebruik bij andere klachten op voorschrift van de arts.

Als nachtcrème

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Bij de ouder wordende en de droge huid beschermt Edula® zalf de huid tegen uitdroging.

Door het verouderingsproces verliest de huid gaandeweg haar elasticiteit. Edula® zalf bevordert de elasticiteit van de huid en vertraagt het ontstaan van kraaienpootjes en rimpels. De conditie van de huid wordt er aanzienlijk door verbeterd, de zalf werkt verzachtend en stimuleert de doorbloeding van de huid. De huid hervindt haar souplesse en voelt prettiger aan.

Edula® zalf is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken. De huid neemt de zalf snel op, daarom is Edula® zalf goed toe te passen als nachtcrème.

Als lippenbalsem

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de huid onderling. Daardoor beschermt het de lippen tegen uitdroging. Edula® zalf laat zich snel en soepel verwerken en is zodoende uitermate geschikt als lippenbalsem.

0