tepelcreme, een afbeelding van een baby aan de borst
16 april 2021

Ben jij op zoek naar de beste tepelcreme?

Jonge moeders krijgen er vaak mee te maken: pijnlijke tepels en tepelkloven. In de meeste gevallen komt dat door het verkeerd aanleggen van je baby. In het volgende artikel vertellen we je wat meer over het ontstaan en hoe je pijnlijke tepels en tepelkloven het beste kunt behandelen. Verder bespreken we het verschil tussen tepelcreme en tepelzalf.

TIP: Zoek jij de beste tepelzalf die direct verzacht, hersteld en pijn verlicht? Bestel deze >>

Tepelcreme of tepelzalf?

De benamingen zalf en crème geven aan hoeveel water of vet er in een smeersel zit. Een zalf is een vet smeersel waar weinig water in zit. Een crème daarentegen is een samenstelling van water en vet. Je kan een vette crème hebben (meer vet dan water) en een waterige crème (meer water dan vet). Er is een breed scala aan producten op de markt om pijnlijke tepels of tepelkloven te behandelen. Echter ontbreekt klinisch bewijs voor veel van de deze middelen.

Uitleg tepelcreme en tepelzalf

De naam crème komt van het Engelse woord “cream” wat letterlijk “room” betekend. Nu ziet het er vaak wel romig uit, want het is wit en blubberig, maar het overgrote bestandsdeel is toch echt water. Een tepel crème bestaat dus voornamelijk uit water en bevat maar heel weinig vet. Een tepelcreme voelt vaak waterig en koel aan als je deze aanraakt. Qua samenstelling is een tepelcreme dun, zodoende makkelijk smeerbaar en trekt makkelijk in.

Zalf bestaat grotendeels uit vet en bevat nauwelijks water. Het is een extreem vette substantie, glimmend, ietwat doorschijnend en voelt daarnaast kleverig aan. Zalf trekt niet of nauwelijks in de huid en blijft langdurig op de huid zitten. Hierdoor zorgt het voor een zeer goede huidpenetratie van de actieve ingrediënten en zodoende een betere werking.

KORTOM:

 • Een tepelzalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water
 • Een tepelcreme is een samenstelling van water en vet

Oorzaken van pijnlijke tepels en tepelkloven

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Gemiddeld heeft 80% tot 90% van de vrouwen die borstvoeding geven last van pijnlijke tepels en kloven. De belangrijkste factor voor succesvolle borstvoeding is om dit probleem te behandelen(1).

De belangrijkste oorzaken zijn een slechte positionering van het kind ten opzichte van de borst en onjuist zuigen. De baby neemt vaak een te kleine hap waarbij alleen de tepel wordt meegenomen. Dit moet een grotere hap zijn waarbij ook een deel van de tepelhof (het gedeelte rondom je tepel) wordt meegenomen. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat de baby niet goed ligt ten opzichte van de tepel bij het nemen van de hap. Zodoende kan het zijn dat de baby aan de borst hangt. Probeer dus veel zorg te besteden aan het correct aanleggen van je baby, dit kan een hoop klachten voorkomen. Als de tepel meer achterin de mond van je baby komt voorkom je dat het harde gedeelte van het gehemelte van je baby je tepel beschadigd. Als je baby goed aan de borst drinkt verdwijnt de pijn snel en zal borstvoeding geven een stuk comfortabeler aanvoelen.

Andere oorzaken van pijnlijke tepels en tepelkloven kunnen het sabbelen, spruw of een te korte tongriem van je baby zijn.

KORTOM:
80% tot 90% van de vrouwen die borstvoeding geven hebben last van tepelpijn en kloven. De belangrijkste oorzaken zijn een slechte positionering van het kind ten opzichte van de borst en onjuist zuigen.

Behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf is zeer geschikt voor het behandelen van pijnlijke tepels en tepelkloven. Bijkomend voordeel is dat de zalf multi toepasbaar is. Je kunt er vele klachten mee behandelen bij jezelf, maar ook bij je baby. Bijvoorbeeld uitslag op het lichaam, pukkeltjes en luieruitslag.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je tepels worden gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal het genezingsproces bevorderen en je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Smeer na de voeding een dun laagje op je tepel. Dit zal direct verzachten en de pijn verlichten. Indien je de zalf in de koelkast bewaart zal het ook een verkoelend effect geven. Je kan ook wat zalf aan de binnenzijde van je zoogkompressen smeren als je die gebruikt. Let op dat je voor de volgende voeding de tepels goed schoon wast. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edula® zalf geeft de volgende tips:

 • Pauzeer de borstvoeding even als het pijn doet en laat de baby opnieuw happen.
 • Zorg dat je baby een grote hap neemt waarbij ook een deel van de tepelhof wordt meegenomen.
 • Zorg dat je baby in een goede positie ten opzichte van de tepel ligt.
 • Wissel de houding af, zo worden je tepels op een andere manier belast.
 • Wissel voldoende af van borst, zodat beide tepels evenredig belast worden.
 • Leg je baby wat vaker aan, indien je baby minder honger heeft zal hij/zij minder gulzig drinken.
 • Verschoon vochtige zoogkompressen tijdig.
 • Laat je tepels regelmatig luchten en slaap bij voorkeur zonder bh.
 • Doen je tepels teveel pijn, kolf dan (tijdelijk) af en geef je moedermelk in een flesje.
 • Draag alleen katoenen bh’s en gebruik eventueel zoogkompressen om je tepels extra te beschermen.

Tepelcreme: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Luieruitslag baby? | Behandel dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0