heupoperatie herstel
7 juli 2022

Heupoperatie herstel: Wat kan je doen om het soepel te laten verlopen?

Een heupoperatie is een flinke ingreep en het hardste werk begint vaak pas daarna, dan begint het heupoperatie herstel. Omdat je je heupen in het dagelijks leven veel gebruikt, is het niet zo makkelijk om in één keer je levensstijl te moeten aanpassen omdat je moet herstellen. Toch is het wel belangrijk om te weten welke stappen je kan nemen om je herstel na de operatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit helpt je namelijk niet alleen met het herstel, maar het helpt ook bij het verminderen van pijnklachten of andere irritaties.

TIP: Zoek je een natuurlijke zalf om je litteken optimaal te laten genezen? Gebruik deze >>

Wat is een heupoperatie?

Er zijn verschillende soorten heupoperaties. De meest voorkomende hiervan zijn een kijkoperatie aan de heup en een operatie waarbij je een geheel nieuwe heup krijgt. De reden hiervoor verschilt per persoon. Sommige mensen hebben last van flinke slijtage of een breuk, anderen hebben juist een chronische aandoening waardoor zij hun heupen niet soepel kunnen bewegen.

Bij een heupoperatie wordt de heup opengemaakt. Bij een kijkoperatie hoeft er vaak slechts een kleine snede in het lichaam gemaakt te worden, waardoor er ook minder weefsel beschadigd. Wanneer je een volledige heupprothese nodig hebt, zal de operatie zwaarder zijn. Er blijft dan ook een groter litteken achter. Wanneer je zo’n operatie krijgt, krijg je wel anesthesie zodat je de pijn niet voelt.

KORTOM:
Er zijn twee veelvoorkomende heupoperaties: een kijkoperatie en een prothese plaatsen. De reden hiervoor verschilt per persoon. Het is een flinke ingreep. 

Heupoperatie herstel: Wat kan je doen?

Omdat een heupoperatie zo’n flinke ingreep is, is de periode van het heupoperatie herstel heel belangrijk. Besteed je hier te weinig aandacht aan? Dan kan je daar flink last van krijgen. Het herstel gaat in stappen. Wij zullen deze stappen met je doornemen:

STAP 1: De revalidatie

Direct na de operatie zal de wond nog moeten genezen. Je mag daarom niet veel druk uitoefenen op de behandelde heup. Veel mensen krijgen krukken of een rolstoel om tijdelijk in voort te bewegen. De eerste paar dagen moet je sowieso in het ziekenhuis blijven. Daar krijg je een aantal kleine oefeningen om de benen en heup soepel te houden (1).

STAP 2: Fysiotherapeut

Wanneer je niet meer met krukken hoeft te lopen, is het nog steeds belangrijk om je heupen niet te veel te belasten. Je gaat dan naar een fysiotherapeut. Deze persoon helpt je om jouw lichaam op de juiste manier te bewegen, waardoor je jouw spieren soepel houdt en niet te veel druk uitoefent op je heupen.

STAP 3: Thuis heupoperatie herstel

Nadat je uit het ziekenhuis komt, mag je thuis verder herstellen. Het is hierbij essentieel dat je je leefomgeving aanpast aan wat je op dat moment kan. Zorg er daarom voor dat er geen objecten in de weg staan. Ook is het handig om een comfortabele stoel/bed te hebben om in te rusten. Als er iemand bij je in huis woont, kan deze persoon helpen bij de zware taken, zoals stofzuigen of dweilen. Dit kan je beter niet zelf doen.

KORTOM:
Heupoperatie herstel is de belangrijkste periode na de operatie. Je moet ervoor zorgen dat je je heupen niet teveel belast. Er zijn een aantal stappen om dat voor elkaar te krijgen. 

Edula® zalf bij heupoperatie herstel

Bij het herstellen na een operatie wordt er vooral gelet op het herstel van het lichaam intern. Toch is het ook belangrijk om de wond en het litteken goed te verzorgen. Wanneer de wond dicht is, en de hechtingen eruit mogen, is het belangrijk om goed voor het achtergebleven litteken te zorgen. Zo kan je de huid soepel houden en de klachten rondom genezing ook verminderen. Edula® zalf is hier een uitstekende optie voor.

Edula® zalf werk hydraterend en vochtvasthoudend. Hierdoor droogt het litteken niet uit en blijft deze soepel. Deze zalf is ontworpen door dermatologen en farmaceuten en het wordt al 35 jaar gebruikt in een klinische setting. Hierdoor is het geschikt voor elke leeftijd en elk huidtype. Een week nadat de hechtingen eruit zijn, kan je de zalf aanbrengen op het litteken. Je kan er eventueel ook een gaasje op leggen waardoor je een vochtig wondmilieu creëert, wat het herstelproces bevorderd. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Een soepele huid behouden is erg belangrijk. Zo krijg je namelijk minder last van ontstekingen of een trekkend gevoel bij het litteken. Edula® zalf heeft alle eigenschappen die van pas komen bij het heupoperatie herstel proces. Het is namelijk:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • Vochtvasthoudend en hydraterend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Wond-helend en ontstekingsremmend
 • Geschikt om pijn, jeuk en irritaties te verminderen
 • Gemaakt van 100% natuurlijke bestandsdelen
 • Ook geschikt voor andere huidklachten, zoals een schilferige huideczeemwondjes en een droge huid
 • Ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Ontstoken litteken na operatie: Dit kan je eraan doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Reacties

  waarom als ik van een stoel opsta duurt het even voor ik normaal kan lopen vanaf augustus aan het herstellen loop nog met een kruk soms kan ik ook alleen zonder kruk lopen ik word 83 jaar in april hoelang duuert het nog voor ik als een kiviet kan lopen

  waarom als ik van een stoel opsta duurt het even voor ik normaal kan lopen vanaf augustus aan het herstellen loop nog met een kruk soms kan ik ook alleen zonder kruk lopen ik word 83 jaar in april hoelang duuert het nog voor ik als een kiviet kan lopen

  Bij mij is op 24 dec 2013 een.nieuwe heup geplaatst de foto v d prothese geeft n goed beeld. Ik zit nu in de 3e week en een week zonder.medicatie. de wond is aan de buitenkant goed genezen. Nu is het.wachten op de acceptatie v d spieren met prothese.
  Ik doe.vnl oefeningen zonder kracht om t gevoel in het.been goed terug te krijgen.
  Fysiotherapie is okay.
  Hoop binnen 2 weken geen pijn.i.h been meer te hebben. Dan kan er wat krachttraining en meer lopen op. De fysio vindt dat.herstel tussen
  De 4 en 6 maandan normaal is.
  Edward 70 Jr.

Geef een reactie


0