Herstel litteken na operatie, 2 dokters aan een operatietafel
23 februari 2021

Het herstel van een litteken na een operatie

Na een operatie ontstaat er vrijwel altijd een litteken. Je ontkomt er eigenlijk niet aan. Toch kan je ervoor zorgen dat het litteken zo mooi mogelijk geneest. In sommige gevallen wordt het zelfs vrijwel onzichtbaar. Het is van groot belang dat je voorzorgsmaatregelen neemt en daarnaast zorgt voor de juiste omstandigheden voor een optimale wondgenezing. Graag delen wij tips voor een zo mooi mogelijk eindresultaat voor het herstel van een litteken na een operatie.

TIP: Wil je voorkomen dat een wond een blijvend litteken wordt? Gebruik dan Edula® zalf >>

Herstel litteken na operatie, de fases van een litteken

Het proces van littekenvorming bestaat uit 3 fases:

  1. De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Om de huid te dichten worden er littekenweefsel en collageenvezels aangemaakt. Kenmerkend in de fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen
  2. De regeneratiefase; er wordt nieuw weefsel aangemaakt in deze fase. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren
  3. De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren

KORTOM:
Zorg na een operatie voor de juiste omstandigheden om een optimale wondgenezing te bewerkstelligen. Start in ieder geval zo snel mogelijk met het gebruik van een goede littekenzalf.

Herstel litteken na operatie, wat kan je zelf doen?

Om littekens te minimaliseren dien je omgevingsfactoren die tot een slechte wondgenezing kunnen leiden tot een minimum te beperken. Dit doe je door de wond schoon en vochtig te houden en de kans op infecties te minimaliseren. Daarnaast is het minimaliseren van medicatie die processen van wondgenezing remmen, het handhaven van voldoende voeding, pijnstilling, UV-bescherming en stoppen of matigen met roken van belang(1).

  • Masseren

Masseer het litteken minimaal 2 keer per dag voor een periode van 6 weken. Let op dat je hier pas mee begint als de hechtingen verwijderd zijn, het litteken stevig genoeg is en wanneer alle korstjes verdwenen zijn. Je dient het litteken tussen je duim en wijsvinger te houden en kleine ronddraaiende bewegingen te maken. Dit stimuleert de aanmaak van collageen en houdt het litteken soepel.

  • Gebruik van een goede littekenzalf

Een week nadat de hechtingen zijn verwijderd en na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het gebruik van een goede littekenzalf. Dit zal het herstelproces aanzienlijk versnellen.

  • Zorg dat het litteken schoon blijft, zo voorkom je infecties

Desinfecteer een litteken niet met alcohol, maar met gewoon water. En ga in de eerste 6 weken bijvoorbeeld niet zwemmen.

  • Vermijd het rekken van de huid

Vermijd activiteiten die de huid zwaar belasten. Want dit kan ervoor zorgen dat het litteken breder wordt. Zaken die zeker even uitgesteld moeten worden zijn bijvoorbeeld zwaar fitnessen of andere soorten van intensieve sporten.

  • Bescherm je litteken tegen UV licht

Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV licht. Door invloed van UV licht van zowel de zon als zonnebank kan een recentelijk litteken donkerder kleuren, rood worden of gaan irriteren.

Herstel litteken na operatie behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor de wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Herstel litteken na operatie: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Jeuk aan litteken? Dit kan je ertegen doen! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0