allergische reactie huid jeuk
13 maart 2024

Eerste hulp bij een allergische reactie huid jeuk

Het overkomt iedereen wel eens: je bent in contact gekomen met iets waar je allergisch of gevoelig voor bent en je krijgt vrijwel gelijk last van flinke jeuk, rode plekken en misschien zelfs zwellingen. Bij een milde allergie is dit hooguit erg vervelend, maar je kan er nog steeds flink last van hebben. In deze tekst leggen we je uit hoe jeuk ontstaat als reactie op een allergie en hoe je deze allergische reactie huid jeuk kan verlichten. Lees snel verder!

TIP: Op zoek naar een zeer goede zalf om je huid direct te kalmeren? Gebruik dan deze >>

Hoe ontstaat een allergische reactie?

Normaal gesproken zorgt je afweersysteem ervoor dat schadelijke stoffen en mogelijke ziekteverwekkers worden aangepakt en afgevoerd. Dit is heel handig want het voorkomt dat je continu ziek wordt. Wanneer je last hebt van een allergie reageert je afweersysteem echter ook op onschuldige stoffen van buiten het lichaam, zoals graspollen. Dit worden allergenen genoemd. Deze stoffen kunnen eigenlijk geen kwaad, maar je lichaam ziet deze als ziektemakers en begint ze aan te vallen. Je afweersysteem raakt hierbij dus ontspoord waardoor er een allergische reactie optreedt (1).

Er bestaan veel verschillende soorten allergenen. Dit zijn stoffen die van buiten ons lichaam komen, waar je afweersysteem op kan reageren. De meest bekende allergenen zijn:

 • Allergenen die je kan inademen, zoals huisstofmijt, huisdierenroos, graspollen en boompollen.
 • Verschillende voedingsmiddelen zoals pinda’s, noten, eieren of melk.
 • Insecten en dan met name het gif van deze insecten, zoals bijen, wespen en muggen.
 • Bepaalde medicijnen zoals penicilline, pijnstillers of spierverslappers.
 • Allergenen waarbij je contact op de huid hebt, zoals nikkel, wol of bepaalde parfumstoffen.

Het is mogelijk voor mensen om meerdere allergieën te hebben.

KORTOM:
Een allergische reactie vindt plaats wanneer je afweersysteem een (onschuldige) stof van buiten het lichaam aanziet voor een ziekteverwekker en deze begint aan te vallen. Er bestaan veel verschillende soorten allergenen. 

Wat veroorzaakt een allergische reactie huid jeuk?

Wanneer je last hebt van een allergische reactie huid jeuk, is er sprake van een directe allergische reactie. De klachten ontstaan vaak binnen een paar minuten na contact met het allergeen. Bij jeuk kan je vrijwel altijd uitgaan van een contactallergie waarbij er contact met de huid is geweest (2). Je kan een contactallergie herkennen aan de volgende symptomen:

 • Kleine, jeukende bultjes
 • Rode huid
 • Pijn bij aanraking van de bultjes

De oorzaak van deze reactie verschilt per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van het allergeen waarmee je in contact bent gekomen. Ben je allergisch voor wol, dan zal je hier op reageren, maar je kan ook een reactie krijgen van nikkel, cosmetische producten of bepaalde schoonmaakmiddelen.

Hoe identificeer je de oorzaak van je allergische reactie huid jeuk?

Om de oorzaak van je allergische reactie te identificeren is het belangrijk om terug te denken aan het moment vlak voor je allergische reactie. Met welke stoffen ben je toen in contact gekomen? Heb je bijvoorbeeld een nieuw gezichtsproduct gebruikt, of juist net een wollen trui aangetrokken. Dit geeft je al meer inzicht in de mogelijke oorzaak.

Ook kan het handig zijn om te denken aan eerdere instanties waarbij je een allergische reactie kreeg. Met welke stof kwam je toen in contact en is dat dezelfde als nu? Of juist een andere? Het kan namelijk ook zo zijn dat je allergisch bent voor meerdere stoffen.

KORTOM:
Een allergische reactie huid jeuk ontstaat als gevolg van direct contact met het allergeen. Je kan dan last krijgen van jeukende bultjes en een rode huid. Er zijn verschillende allergenen die een reactie bij contact kunnen geven. Op welke jij reageert is afhankelijk van je allergie. Je kan hier achter komen door te kijken naar voorgaande reacties en met welke producten je vlak voor je reactie in aanraking bent gekomen. 

Jeuk en roodheid verminderen met Edula® zalf

Jeuk en roodheid als gevolg van een allergische reactie is natuurlijk heel vervelend. Wanneer je de oorzaak van de reactie hebt geïdentificeerd, is het handig om direct het contact te stoppen en mijden. In de tussentijd kan je Edula® zalf gebruiken om de huid te kalmeren en om de jeuk en roodheid klachten te verminderen tot ze verdwijnen.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Het is zacht voor de huid, voedend en hydraterend. Daarnaast is het ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en kan het op alle huidtypen gebruikt worden. De zalf helpt de huid te kalmeren en om de jeuk te verminderen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de jeukende huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Kortom:

Wat zijn de MSM ervaringen voor je huid?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0