huiduitslag antibiotica
28 december 2023

Heb jij last van huiduitslag door antibiotica? Dit is wat je kan doen!

Wanneer je antibiotica gebruikt, kan je lichaam hier soms op reageren. Het vervelende is dat je niet zomaar met een kuur kan stoppen, want die dient afgemaakt te worden. Wanneer je last krijgt van jeukende plekjes, bultjes of rode vlekken, dan kan dit een reactie zijn op het gebruik ervan. Wij leggen je in deze tekst uit wat huiduitslag door antibiotica doet, hoe de huiduitslag kan ontstaan en wat je kan doen om het te behandelen.

TIP: Op zoek naar de beste zalf om huiduitslag te verhelpen? Gebruik dan deze >>

Wat doet antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriële infecties bestrijden. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica kunnen bijvoorbeeld helpen bij een longontsteking, een blaasontsteking of een keelontsteking. Er zijn verschillende soorten antibiotica, die elk werken tegen bepaalde bacteriën. Je huisarts schrijft je een antibioticum voor dat past bij jouw infectie. Een antibioticum is niet geschikt om te gebruiken bij een verkoudheid of griep omdat deze door een virus worden veroorzaakt. Een antibioticum werkt slechts bij bacteriële infecties.

Hoe kan huiduitslag door antibiotica ontstaan?

Wanneer je antibiotica gebruikt, kan dit erg heftig zijn voor je lichaam. Soms reageert je immuunsysteem dan ook overgevoelig op een antibioticum. Je immuunsysteem ziet het medicijn dan als een schadelijke stof en maakt antistoffen aan om het te bestrijden. Dit kan leiden tot een allergische reactie, die zich kan uiten in huiduitslag. Huiduitslag is de meest voorkomende allergische reactie op antibiotica. Dit komt vooral voor bij de penicilline en sulfonamide typen (1).

Je huid kan op verschillende manieren reageren bij huiduitslag antibiotica. Zo kan het de vorm van eczeem, blaren of netelroos aannemen. Vaak zie je dat de huiduitslag binnen een week na het starten van de kuur opkomt, maar soms treedt het pas later op. De uitslag kan gaan jeuken, pijnlijk of branderig aanvoelen. Ook kan het overal op de huid voorkomen, maar begint het vaak op de armen, benen of romp (2).

KORTOM:
Huiduitslag antibiotica kan ontstaan wanneer je lichaam een allergische reactie heeft op de stoffen in de antibiotica. Je kan dan last krijgen van eczeem, blaren of netelroos en dit kan heel vervelend voelen. 

Wat kun je doen bij huiduitslag antibiotica?

Als je denkt dat je huiduitslag door antibiotica hebt, is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts of behandelend arts. Zij kunnen bevestigen of je reactie inderdaad met de antibiotica te maken heeft. Indien dit het geval is, dan kan je huisarts een andere variant voorschrijven die mogelijk geen huidreactie geeft. Toch kan je wel nog een aantal dagen of weken last houden van de klachten. In dat geval kan je het volgende doen om de klachten te verlichten:

  • Draag loszittende kleding van natuurlijke stoffen die niet irriteren (zoals katoen of bamboe).
  • Vermijd krabben en, als je dit toch doet, doe het dan met schone handen en kortgeknipte nagels.
  • Vermijd zweten en zonlicht omdat deze de uitslag en irritatie kunnen verergeren.
  • Neem een antihistaminicum dat kan helpen om de allergische reactie te onderdrukken.

Meestal gaat de huidslag vanzelf over nadat je bent gestopt met de behandeling. Wel is het belangrijk om je antibiotica kuur helemaal af te maken. Doe je dit niet, dan bestaat er de kans dat de bacteriële infectie niet helemaal weg is. Daarom raden we ook aan om een andere antibiotica kuur te vragen bij de huisarts wanneer je last hebt van uitslag. Dan kan je deze namelijk volledig afmaken.

KORTOM:
Wanneer je last hebt van huiduitslag bij je antibiotica kuur, dan kan je het beste contact opnemen met je arts om van kuur te wisselen. Daarnaast kan je de klachten verlichten door loszittende kleding te dragen en door krabben, zonlicht en zweten te vermijden. Ook kan een antihistaminicum helpen om de klachten te verlichten. 

Edula® zalf bij huiduitslag antibiotica

Hoewel de huiduitslag door antibiotica vanzelf weer over gaat, kan het in de tussentijd flink irriteren. Daarom is het goed als je een kalmerende zalf kan gebruiken die de huid helpt te herstellen. Edula® zalf is een vette, natuurlijke zalf die niet alleen de huid voedt, maar ook helpt om jeuk en pijn te onderdrukken.

Edula® zalf is gemaakt van een Calendula (Goudsbloem) extract. Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is geschikt bij verschillende soorten uitslag, jeuk en bultjes en het helpt om de huid te hydrateren en voeden. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

huiduitslag antibiotica behandelen met Edula zalf

Bekijk ook:

De huid rondom een stoma verzorgen, hoe doe je dat?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0