Littekens

Een litteken ontstaat doordat de huid beschadigd en dit zorgt ervoor dat je geen egale huid meer hebt. In de meeste gevallen zal een litteken er in beginsel wat dik en rood uitzien. Het kan echter tot 1,5 jaar na de huidbeschadiging duren vóórdat het geleidelijk aan wat minder opvallend en smaller wordt. Klachten van een litteken kunnen zijn:


  • het roder en dikker worden van het litteken
  • een bewegingsbeperking van een gewricht
  • cosmetische bezwaren
  • jeuk
  • pijn


De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Wanneer je een wond hebt, zijn één of meerdere van deze huidlagen beschadigd. Afhankelijk van welke van de huidlagen beschadigd is, zal je wel of niet een litteken krijgen. Wanneer er sprake is van een oppervlakkige huidbeschadiging ontstaat er meestal geen litteken omdat de huid zichzelf dikwijls probleemloos kan herstellen. Bij beschadigingen van diepere huidlagen, kan er echter wel littekenweefsel ontstaan. Je kan littekens krijgen op elk lichaamsdeel, want elke plaats op het lichaam is gevoelig voor littekens, zolang de huidbeschadiging niet oppervlakkig is. Ook acne kan littekens veroorzaken doordat men de puisten openkrabt of ze kapot knijpt waardoor de onderliggende huidlagen beschadigd raken.


                                                                                                                                Soorten littekens

Gewoon litteken


Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wondje op een normale wijze geneest. Het litteken uit zich dan meestal in een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de eigen huidskleur.


Atrofisch litteken


Atrofische littekens komen over het algemeen voor na huidaandoeningen zoals bij acne. De littekens vormen dan ronde putjes in de huid die meestal na verloop van tijd minder zichtbaar worden. Je kan de littekens van puistjes niet zomaar verwijderen maar ze vervagen wel na verloop van tijd. Door puistjes niet uit te knijpen kan je de littekens wel vermijden omdat de huid dan niet beschadigd wordt.


Hypertrofisch litteken


Hypertrofische littekens zijn opvallender dan atrofische littekens, want steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort litteken kan zelfs pijnlijk zijn of jeuken en na verloop van tijd uitbreiden. Ze vervagen dus niet zomaar. Dit soort hypertrofisch littekens wordt vaak verward met keloïd littekens of wild vlees.


Keloïd litteken


Keloïdale littekens lijken een beetje op hypertrofische littekens. Het verschil ligt voornamelijk in het feit dat keloïd littekens over het wondgebied heen groeien. De littekens vormen een onregelmatige en abnormale toename van littekenweefsel. De littekens zijn als het ware uitstulpingen die zelfs kunnen verkleuren.


Behandeling met edulazalf

De behandeling is erop gericht om het uiterlijk van litteken(s) te verbeteren in kleur en dikte en eventuele klachten zoals pijn of jeuk te verminderen. Een litteken zal echter nooit helemaal verdwijnen.

Breng na het sluiten van de wond een laag Edulazalf aan, waar mogelijk op een gaaskompres of verband. Gedurende de eerste maand 1 á 2 maal per dag, de tweede en derde maand 1 maal per dag. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Bij andere toepassingen Edulazalf tenminste 1 á 2 maal daags naar behoefte toepassen. Bij grote oppervlakken zoals verbrandingen 1 maal daags afdekken met gaaskompres of verband. Gebruik bij andere klachten op voorschrift van de arts.


Wat kunt u zelf doen bij littekens?

  • Strakke kledingstukken kan je het beste vermijden in geval dat deze het litteken beschadigen of irriteren.
  • Verse littekens zijn veelal nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig om het litteken niet bloot te stellen aan extreme temperaturen (extreme kou en warmte zoals zonnebanken, zonnebaden en sauna’s).
  • Wees voorzichtig met gymnastiekoefeningen en krachtsporten omdat de littekenhuid nog steeds gevoelig is en gemakkelijk kan beschadigen. Denk er ook aan dat de littekenhuid na 1 jaar maximaal slechts zo’n 75% van de oorspronkelijke trekkracht bezit.
  • Verzorg het litteken regelmatig met een vochtherstellende crème zoals Edulazalf. Een litteken mist een goede vochthuishouding en dient hierdoor extra aandacht te krijgen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen dan staan wij klaar om u te helpen, u kunt ons bereiken via info@edulzalf.nl