Luieruitslag

Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Vrijwel iedere baby krijgt hier wel een keer mee te maken. Gelukkig is het vaak onschuldig en meestal ook gemakkelijk te verhelpen. Toch kan het zo zijn dat jouw baby er flink last van heeft. Wat is luieruitslag nou precies en hoe kan je luieruitslag behandelen?


Wat is luieruitslag?

Vrijwel iedere ouder komt het weleens tegen bij het openmaken van de luier: vurige rode billetjes. De huid rondom de billen van je baby is geïrriteerd, schraal, rood en soms zelfs wat kapot. Er kunnen vochtige, open plekken en blaasjes zichtbaar zijn. Vaak is de uitslag ook verspreid naar de binnenkant van de bovenbeentjes.

Je baby heeft dan last van luieruitslag en dit kan pijn en jeuk veroorzaken. Je merkt het aan je kindje doordat hij of zij meer prikkelbaar kan zijn, veel kan huilen en mogelijk ook minder eetlust heeft.


Oorzaken

Luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, is niet voor niks zo genoemd. De oorzaak heeft namelijk alles met de luier zelf te maken. In de luier is het vaak vochtig en warm, waardoor de huid gemakkelijk geïrriteerd kan raken.

Urine en ontlasting maken de huid weker. Daarnaast zitten hier stoffen in die de huid kunnen irriteren. Doordat de luier vervolgens langs het tere babyhuidje wrijft, zorgt het gemakkelijk voor beschadiging en irritatie van de huid. Als je baby lang een poepluier aan heeft of last heeft van diarree, heeft hij of zij veel meer kans op luieruitslag en irritatie.


Andere factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van luieruitslag zijn:

  • Bij het doorkomen van tandjes
  • Niet regelmatig verschonen van de luier
  • Een behandeling met een antibioticakuur
  • Eczeem. Als je baby hier last van heeft, is de kans op luieruitslag ook wat groter
  • Het gebruik van luiers met een plastic broekje. Deze houden de warmte vast, waardoor het broeierig blijft


Luieruitslag behandelen

Zorg ervoor in ieder geval voor dat je de luier van je baby regelmatig verschoont (zo’n acht keer per dag), zodat de irritatie door ontlasting en vocht zo kort mogelijk duurt. Verschoon de luier ook direct als je merkt dat je kindje een vieze luier heeft.

Maak het luiergebied grondig, maar voorzichtig schoon en dep de huidplooien goed droog (niet wrijven). Gebruik een washandje met lauw water of alcoholvrije ongeparfumeerde babydoekjes. Zorg dat de babyhuid goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet.

Om de huid van je baby te beschermen tegen de irritatie van ontlasting en vocht, kan je zijn of haar billen insmeren met Edulazalf. Dit is te verkrijgen in de webshop.