Verbrand in de zon?

Het is algemeen bekend dat je je altijd goed moet insmeren als je de zon in gaat. Toch kan het wel eens voorkomen dat je niet mooi bruin maar juist rood thuiskomt. Buiten het feit dat het pijnlijk is is het ook nog eens erg ongezond. Wat gebeurd er nou eigenlijk met je huid als je in de zon verbrandt?

Om daar achter te komen is het belangrijk om te weten dat uv-straling opgedeeld kan worden in twee soorten namelijk: UV-A en UV-B. Voornamelijk de UV-B straling zorgt er vaak voor dat je huid sneller verband in de zon, deze dringt d.m.v. kortere golven door van je opperhuid tot de onderliggende lederhuid. En dat zorgt weer voor beschadiging van de huidcellen en een mutatie in het DNA van de cel.


Vervellen

Een gevolg van het verbranden is vervellen. Dit proces ontstaat zodra je lichaam nieuwe huidcellen heeft aangemaakt die de afgestorven cellen vervangen. Je huid maakt daarbij plaats voor deze nieuwe cellen en dat veroorzaakt dus dat je huid gaat vervellen.


Huidveroudering of huidkanker

En dan is er ook nog de UV-A straling. Wanneer dit type straling je huid heeft verbrand is er meer aan de hand dan alleen dode huidcellen. Het is namelijk zo dat UV-a straling dieper doordringt dan alleen de opper- en lederhuid. Op langere termijn kan dit leiden tot huidveroudering en zelfs tot huidkanker. De regel daarbij is: hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans daarop is. Zorg dus altijd dat je jezelf goed insmeert, het liefst met een hoge factor zonnebrandcrème en dat je niet te lang in de zon blijft!

Houdt er rekening mee dat ook het tijdstip invloed heeft op de sterkte van de zon. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Als de zon recht boven je staat, zijn de UV-stralen het kortst en de zonkracht dus het sterkst. Onthoudt dat in Nederland de zon tussen 12.00 en 15.00 het krachtigst is.


Voorkomen van verbranding?

Een reminder krijgen wanneer je je opnieuw moet insmeren, dat kan nu dankzij een automatisch insmeer alert op je mobiele telefoon. Met de gratis Zonadvies app van KWF kun je op elk moment van de dag in één oogopslag zien wat de zonkracht is op jouw locatie. Je krijgt een persoonlijk zonadvies dat past bij jouw huidtype en je kunt zelfs een insmeer alert instellen. Zo krijg je via je telefoon te zien wanneer je weer moet smeren, super handig!


Edula zalf bij eerste graads brandwonden

Eerste graads verbranding is een veel voorkomende verbranding. We spreken bij de eerste graads niet van brandwonden, omdat de huid niet zo ver beschadigd is dat hij zijn functies verliest. Een betere benaming is dan ook wel huidirritatie.

Eerste graads verbranding is pijnlijk, rood, droog en soms wat opgezet. Dit ontstaan bijvoorbeeld door verbranding door de zon of te warm water. Deze huidirritatie kan zeer vervelend zijn maar herstelt vaak na een paar dagen. Edulazalf bespoedigt het weefselherstel en vermindert gelijktijdig de pijn.